Bericht voor huisartsen betreffende verheffing gonorroe –20 april 2023

Graag vragen wij uw aandacht voor het toenemend aantal gonorroe infecties onder vrouwen en heteromannen jonger dan 25 jaar. Landelijk nam op de Centra Seksuele Gezondheid het percentage vrouwen met een positieve test toe tot 3,5% in december, terwijl het in de eerste helft van 2022 en in de jaren 2018-2021 onder de 2% lag. Wat opvalt is dat in tegenstelling tot voorgaande jaren meer infecties worden gevonden bij hoogopgeleide jongeren die geen specifiek hoog risico gedrag rapporteren (zoals veel wisselende contacten). 

Wij adviseren om laagdrempelig gonorroe aan te vragen bij soa-diagnostiek. Mocht er een soa worden gevonden, dan adviseert de NHG standaard “het Soa-consult” om ook te testen op hiv en syfilis. Het is belangrijk om het informeren van (álle) partners te bespreken met uw client om daarmee ‘ping-pong’ en verdere verspreiding te voorkomen. Partnerwaarschuwing.nl kan hiervoor ingezet worden. De sekspartner ontvangt dan een anoniem bericht met een code waarmee de partner kan zien om welke soa het gaat en zich kan laten testen, eventueel bij de GGD. Het bespreken van gezond seksueel gedrag, waaronder het gebruik van condooms, is belangrijk.

De behandeling van gonorroe is eenvoudig met Ceftriaxon 500 mg (of 1000 mg) i.m., Mocht dit niet voorradig zijn, overleg met de microbioloog over alternatieve behandeling.  

Vragen? Voor een intercollegiaal overleg kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio

Of met de NHG expertgroep ‘Soa hiv en seksualiteit’ Ask the expert – seksHAG

(afgestemd met RIVM LCI Rosa Joosten, Sacha de Stoppelaar, SeksHAG Patricia Bloem, WASS Hannelore Götz, Soa Aids NL Hanna Bos)