Mpox vaccinatie campagne 2023

Onlangs is besloten dat binnenkort weer vaccinaties verstrekt worden tegen mpox. Soa Aids Nederland ontwikkelt hiervoor een campagne (inclusief adviestool en materialen). Zo veel mogelijk afgestemde en uniforme communicatie-uitingen zijn voor het bereik het best om eventuele verwarring bij de doelgroepen te voorkomen. Om die reden hopen we dat de voorstellen (zie ook bijlage) van Soa Aids NL (zo veel mogelijk) overgenomen kunnen worden. Ook vanuit het RIVM zullen we verwijzen naar de keuzetool (zie hieronder) van mantotman.

Mocht je vragen hebben voor het RIVM , schroom dan niet contact op te nemen met mij (tijdens mijn vakantie Josette Häger), meer informatie en contactpersonen van Soa Aids Nederland zijn hieronder te vinden.

Vriendelijke groet,

Kevin Kosterman, sr. communicatieadviseur RIVM-CIb

Vanaf begin mei – bij de meeste GGD’en 8 mei – gaat vaccinatie tegen mpox weer van start. Soa Aids Nederland (SANL) ontwikkelt een Man tot Man-campagne om de doelgroep online, offline en met outreach te bereiken. Ook zorgt SANL voor eenduidige, simpele en overeenstemmende informatie op Mantotman.nl, soaaids.nl en andere kanalen om de doelgroep te ondersteunen bij het bepalen of ze verhoogd risico lopen en waar ze vaccinatie kunnen krijgen. 

Middels deze mail brengen we je graag op de hoogte van de verschillende activiteiten zodat je die kunt meenemen in de eigen communicatie over de vaccinatiecampagne. 

Doelgroep-informatie

Man tot Man biedt actuele en relevante informatie voor de doelgroep over mpox en de mpox-vaccinatiecampagne.  

Vaccinatiecampagne Man tot Man en adviestool

Op 8 mei 2023 start de online en offline campagne van Man tot Man om de doelgroep die in aanmerking komt voor vaccinatie te informeren over deze mogelijkheid. Onderdeel van de campagne is een ‘adviestool’ op mantotman.nl. Deze tool ondersteunt de doelgroep bij het bepalen of zij een verhoogd risico hebben op mpox en daarom in aanmerking komen voor vaccinatie. 

Regionale landingspagina

De doelgroep die in aanmerking komt voor vaccinatie, wordt doorgeleid naar een regionale landingspagina van de GGD met informatie over hoe en waar zij gevaccineerd kunnen worden.  

Door RIVM wordt gewerkt aan integratie van een mpox-vaccinatie-optie in de hbv-vaccinatiemodule die al op Man tot Man staat en door veel GGD’en gebruikt wordt. 

Ideaal zou zijn wanneer door deze integratie de doelgroep met zo min mogelijk kliks een afspraak kan maken voor een vaccinatie. Niet zeker is of het integreren van de module op tijd zal lukken voor de start van de campagne. Om die reden zullen we via de campagnepagina ook doorverwijzen naar lokale GGD-informatie over vaccinatieafspraak. 

Verzoek aan GGD’en: Graag uiterlijk 25 april 2023 ontvangt mantotman@soaaids.nl van iedere GGD-regio de url van deze lokale landingspagina met daarop de informatie om een vaccinatieafspraak te maken. Zodat de campagne-pagina en adviestool doorgeleiden naar de juiste lokale pagina op GGD-sites. 

Bijgevoegd een inhoudelijk format voor de landingspagina mpox-vaccinatie. Ter inspiratie voor de eigen GGD-pagina hierover.   

Outreach-materiaal campagne

Posters om de doelgroep te informeren over mpox-vaccinatie wordt in de eerste week van mei toegestuurd aan alle Centra Seksuele Gezondheid, hiv-behandelcentra en SeksHAG-huisartsen. Ook sekslocaties die bekend zijn bij SANL ontvangen het pakket. Het materiaal is vanaf 8 mei ook te downloaden via Outreachmateriaal Mpox | Man tot Man

Man tot Man-outreach sekslocaties

Peers van Man tot Man doen tot en met juni outreach op 12 sekslocaties verspreid over Nederland. Deze al bestaande outreach-interventie (MappingMonkey_instructies.pdf ) wordt aangepast aan de nieuwe situatie. De data van outreach op sekslocaties worden tevoren gedeeld met desbetreffende lokale CSG’s. Als GGD zelf de interventie gebruiken of hierover afstemmen? Dat kan. Materialen kunnen vanaf 8 mei worden aangevraagd via Mark Spijker (mspijker@soaaids.nl).   
Vragen of suggesties? Mail pzantkuijl@soaaids.nl