Vluchtelingen oorlog Oekraine: hiv, soa en seksuele gezondheid 

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een groot aantal vluchtelingen in Nederland, naar schatting zo’n 50.000. De meerderheid uit Oekraïne, maar wellicht ook kwetsbare groepen uit Rusland. 

Oekraïne heeft de op 2 na grootste hiv-epidemie in Europa (grootste is Rusland). Er leven naar schatting 250.000 mensen met hiv in Oekraïne; naar verwachting zullen enkele honderden naar Nederland komen. Hiv concentreert zich in Oekraïne bij intraveneuze druggebruikers en hun partners (heteromannen, vrouwen en hun kinderen), daarnaast bij sekswerkers en MSM. Zie o.a.: https://www.avert.org/professionals/hiv-around-world/eastern-europe-central-asia/ukraine

Is er sprake van een indicatie-aandoening, seks zonder condoom, intra-veneusdrugsgebruik? of symptomen die bij acute hiv zouden kunnen passen, test laagdrempelig. 

Voor communicatie over seksuele gezondheid kun je naar Zanzu.nl gaan. Deze website heeft voor algemene seks gezondheid info ook Russisch gedekt. Voor LHBTQ vluchtelingen is info beperkt. SANL komt binnenkort met een folder in het Oekrains en Russisch voor deze groep. 

Alle zorg aan Oekraïense vluchtelingen wordt vergoed via de CAK regeling’. 

https://www.hetcak.nl/over/nieuws/2022/zorg-aan-onverzekerde-oekraiense-vluchtelingen